Συνεδρία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, 21.02.2022
Αποτελέσματα των εξετάσεων τετραμήνων (Α΄ τετράμηνο), οι οποίες εφαρμόστηκαν φέτος για πρώτη φορά σε ολόκληρο το φάσμα του λυκειακού κύκλου, και για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την εφαρμογή των ενδιάμεσων εξετάσεων - Πλήρης τεκμηρίωση των στόχων που είχαν τεθεί και επιτεύχθηκαν, αλλά και αυτών που δεν επιτεύχθηκαν με την εφαρμογή του εν λόγω θεσμού.
Η Συνομοσπονδία με ανησυχία παρακολούθησε την εξέλιξη της σχολικής χρονιάς 2021-2022 η οποία λόγω της πανδημίας, αλλά και άλλων ανθρωπογενών συνθηκών, μετατράπηκε σε αγχώδη και τρομερά πιεστική χρονιά. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με έναν αέρα αισιοδοξίας αφού η φυσική παρουσία των παιδιών στις σχολικές τους μονάδες ήταν στόχος όλων των εμπλεκομένων, αλλά η συνέχεια μετέτρεψε την αισιοδοξία σε απελπισία.
Προτού ξεκινήσουν ακόμα οι εξετάσεις του Α τετραμήνου και παρόλες τις έγκαιρες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις μας, οι μαθητές/μαθήτριες αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που κανονικά δεν έπρεπε να προκύψουν:
1. Δεν έγινε ουσιαστική προσπάθεια κάλυψης των μαθησιακών ελλείψεων των δύο προηγούμενων χρόνων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ικανότητα πολλών παιδιών να παρακολουθήσουν αποτελεσματικά τη διδασκαλία.
2. Η διδακτέα ύλη δεν είχε αναδιαμορφωθεί ούτως ώστε να συνάδει με τον πραγματικά καθαρό ωφέλιμο διδακτικό χρόνο. Ο διδακτικός χρόνος έπρεπε να υπολογιστεί όχι σε μέρες διδασκαλίας μέχρι τις εξετάσεις αλλά σε ώρες διδασκαλίας, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που χανόταν λόγω των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας (rapid test, έλεγχος safepass), λόγω απουσίων μαθητών αλλά κυρίως εκπαιδευτικών λόγω ανάγκης αυτοπεριορισμού ή νόσησης, την προετοιμασία για τις εξετάσεις, κλπ. Έπρεπε επίσης να ληφθούν υπόψη οι μέρες που θα χρειαζόντουσαν για τη διενέργεια Β και πιθανόν Γ σειράς εξετάσεων.
Ως εκ τούτου, οι εκπαιδευτικοί αναγκάστηκαν να προχωρούν στην ύλη με γοργούς ρυθμούς, μη έχοντας επαρκή χρόνο για απορίες, εμβάθυνση και εμπέδωση, αλλά ούτε και για επίλυση αποριών και κάλυψη μαθησιακών ελλείψεων που προέκυψαν από τις δύο προηγούμενες χρονιές. Αναμφίβολα με τους ρυθμούς που έτρεχε ο εκπαιδευτικός να καλύψει την ύλη, μπορούσε να τον παρακολουθεί μόνο μικρό μέρος των μαθητών του γιατί δεν είναι όλα τα παιδιά, μαθησιακά στο ίδιο επίπεδο.
3. Τα μαθήματα που αποτελούν μία ανάσα ξεκούρασης για τα παιδιά, όπως καλλιτεχνικά και Φυσική Αγωγή, συχνά δεν πραγματοποιούνταν γιατί δυστυχώς οι εκπαιδευτικοί των εξεταζόμενων μαθημάτων σε μία προσπάθεια να καλύψουν την ύλη, έπαιρναν ώρες από αυτά τα μαθήματα.
4. Ο μεγάλος αριθμός γραπτών διαγωνισμάτων στα εξεταζόμενα αλλά και στα μη εξεταζόμενα μαθήματα, συνεχίζει να αποτελεί, στη συντριπτική πλειοψηφία, τη μοναδική μορφή αξιολόγησης που εφαρμόζεται στο δημόσιο σχολείο, επιδεινώνοντας το άγχος και την πίεση των μαθητών. Επισημαίνουμε ότι εδώ δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία που προνοεί εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης για την προφορική/ συντρέχουσα αξιολόγηση και όχι μόνο γραπτές ασκήσεις. Αυτό το κομμάτι της νομοθεσίας όμως παραμένει ανεφάρμοστο από τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και το Υπουργείο Παιδείας απέτυχε να το υιοθετήσει. Υπενθυμίζουμε ότι η Συνομοσπονδία, γνωρίζοντας τι συνέβαινε στα προηγούμενα χρόνια, αλλά και μετά από παράπονα που λάμβανε από τις πρώτες εβδομάδες της νέας χρονιάς, ζήτησε όπως η Εποπτική Αρχή δώσει οδηγίες για περιορισμό των διαγωνισμάτων. Δυστυχώς, όμως η οδηγία στάλθηκε στο τέλος Νοεμβρίου, όταν η επέλαση των πολλών διαγωνισμάτων είχε φθάσει στο τέλος της.
5. Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν απούσα από το μεγαλύτερο ποσοστό των σχολείων με αποτέλεσμα την άνιση μεταχείριση των μαθητών. Με μεγάλο αριθμό παιδιών να παραμένουν καθημερινά εκτός σχολείων, η επιλογή να μη γίνεται υβριδική διδασκαλία ούτε και με κλειστές κάμερες και με την πλειοψηφία να λαμβάνει ασύγχρονη εκπαίδευση με αποστολή υλικού για μελέτη χωρίς επαφή με τον/την εκπαιδευτικό, έχει μεγαλώσει τις μαθησιακές ελλείψεις. Αυτό ασφαλώς έχει επιδεινώσει το άγχος και την πίεση αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους. Για παράδειγμα, σε σχολείο οι εκπαιδευτικοί κάλεσαν τους γονείς να πάνε στο σχολείο για να πάρουν τυπωμένα τα φύλλα εργασίας της διδακτέας ύλης για τα παιδιά τους που παρέμεναν περιορισμένα στο σπίτι.
Η μεγάλη επένδυση του κράτους σε ψηφιακές υποδομές, παρέμεινε ανεκμετάλλευτη εις βάρος των παιδιών. Ως γονείς, διερωτόμαστε γιατί στην ιδιωτική εκπαίδευση και στα φροντιστήρια εφαρμόζεται η υβριδική διδασκαλία χωρίς κανένα πρόβλημα ή παράπονο από γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς, και τα παιδιά του δημόσιου σχολείου στερούνται αυτής της ευκαιρίας για μόρφωση, λόγω επιλεκτικής ερμηνείας της εφαρμογής της νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων!
Ζητήσαμε πολλές φορές από το Υπουργείο Παιδείας την εφαρμογή της νομοθεσίας όπως έχει τροποποιηθεί στις 2/10/20 (Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις) αλλά μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να παρερμηνεύεται. Αρνητική συνέπεια των πιο πάνω είναι η αύξηση της παραπαιδείας, αφού για αρκετά παιδιά ήταν η σανίδα σωτηρίας τους για να καλύψουν τα κενά.
6. Πολλοί εκπαιδευτικοί απουσίαζαν και απουσιάζουν, λόγω κορωνοϊού και σε κάποια μαθήματα υπήρξε και δυστυχώς υπάρχει ακόμα, πρόβλημα με τις αντικαταστάτες. Μείζων ζήτημα προκύπτει με τις αντικαταστάσεις ΒΔ και ΒΔΑ΄ όπου ζητείται αντικαταστάτης για 17 ή 14 ή 9 περιόδους. Είναι απολύτως φυσιολογικό κανένας αντικαταστάτης να μη βάζει στις προτιμήσεις του τις θέσεις αυτές, οπότε καθημερινά στο σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ, των αντικαταστάσεων εκπαιδευτικών, βλέπουμε ότι όπου ζητείται αντικαταστάτης ΒΔ ή ΒΔΑ΄ αναγράφεται δίπλα, ότι η θέση δε διεκδικήθηκε. Τόσο η Αρμόδια Αρχή όσο και η ΕΕΥ θα πρέπει να δώσει άμεσα λύση στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ΒΔ και ΒΔΑ που διδάσκουν σε Λύκεια/Τεχνικές Σχολές στις πλείστες των περιπτώσεων διδάσκουν στη Γ Λυκείου. Η κατάσταση αυτή θυματοποιεί ιδιαίτερα τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου όπου ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις παγκύπριες εξετάσεις πρόσβασης οπότε και θα δώσουν την πιο κρίσιμη εξέταση που θα καθορίσει το μέλλον τους.
Με τα πιο πάνω δεδομένα οι μαθητές/μαθήτριες πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εξετάσεις Α τετραμήνου ήταν ήδη κουρασμένοι/ες, γεμάτοι/ες άγχος και με πολλές μαθησιακές ελλείψεις. Δυστυχώς οι εξετάσεις, με τον τρόπο που έγιναν, απλώς πρόσθεσαν κούραση, άγχος και δυστυχώς οδήγησαν πάρα πολλά παιδιά στη ματαίωση και στην αβεβαιότητα για την πορεία του μέλλοντός τους.
Τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις που έχουμε εντοπίσει στη διαδικασία της γραπτής κεντρικής αξιολόγησης, είναι:
1. Θεματοθέτηση:
• Τα εξεταστικά δοκίμια ετοιμάστηκαν μέρες πριν από τις εξετάσεις (πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων) με τους θεματοθέτες να είναι στις αίθουσες διδασκαλίας για μέρες πριν την εξεταστική περίοδο.
• Οι θεματοθέτες κατά την προετοιμασία των εξεταστικών δοκιμίων επικοινωνούσαν μεταξύ και αντάλλασσαν θέματα ακόμα και μέσω διαδικτύου, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες απορρήτου.
Τα πιο πάνω θέτουν επ’ αμφιβόλω την αξιοπιστία αλλά και το αδιάβλητο των εξετάσεων Α τετραμήνου.
2. Εξεταστικά Δοκίμια:
• Τα εξεταστικά δοκίμια, ιδιαίτερα της Γ τάξης, είχαν βαθμό δυσκολίας Παγκυπρίων Εξετάσεων, ενώ η νομοθεσία, αλλά και οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, καθορίζουν ότι είναι ένα απλό 90’ διαγώνισμα.
• Τα εξεταστικά δοκίμια κάποιων μαθημάτων ήταν τόσο μεγάλα που ο παρεχόμενος χρόνος δεν ήταν επαρκής, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην προλάβουν να τα ολοκληρώσουν.
• Υπήρξαν δοκίμια που η διατύπωση των ασκήσεων δεν ήταν σαφής ή ήταν λανθασμένη.
• Σε μαθήματα, ιδιαίτερα του Κλάδου Θετικών Επιστημών, δεν υπήρξε διαβάθμιση του βαθμού δυσκολίας των ασκήσεων, ούτως ώστε να δίνονται ευκαιρίες και στα πιο αδύνατα παιδιά.
• Έχουν εντοπιστεί ανισότητες στον βαθμό δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων της Α σειράς και αυτών της Β και Γ σειράς εξετάσεων. Αυτά της Α σειράς ήταν δυσκολότερα από αυτά των άλλων σειρών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Για να γίνουμε πιο κατανοητοί να πούμε ότι π.χ. ένας μαθητής του 18 στις εξετάσεις της Α΄ σειράς με το βαθμό δυσκολίας των δοκιμίων, έγραψε 10 -12 ενώ στην Β Σειρά ένας μαθητής του 12 με δοκίμια πολύ πιο εύκολα, έγραψε στις εξετάσεις 14-16. Είναι κατανοητό από όλους ότι οι μέσοι όροι που θα εξάγει το Υπουργείο Παιδείας και η αξιολόγηση του θεσμού δεν θα είναι αντικειμενική.
3. Βαθμολόγηση:
• Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει γίνει συντονισμός για την εφαρμογή κοινής γραμμής βαθμολόγησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα στους βαθμολογητές στο γραπτό του ίδιου γνωστικού αντικειμένου.
• Οι οδηγοί διόρθωσης κάποιων μαθημάτων (σε κάποια μαθήματα δόθηκε πέραν του ενός) ήταν αυστηροί με καθαρό στόχο την συγκριτική αξιολόγηση.
4. Β σειρά εξετάσεων:
• Η Συνομοσπονδία όταν δημοσιεύθηκε το πρόγραμμα της Β σειράς εξετάσεων, αμέσως εντόπισε τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζαν οι μαθητές λόγω του ότι κάποιες μέρες παρακάθονταν σε δύο εξετάσεις μέσα στην ίδια ημέρα, με ένα δεκαπεντάλεπτο ή μισάωρο διάλειμμα για τα μαθήματα κατεύθυνσής τους.
Ζητήθηκε από την Αρμόδια Αρχή όπως το πρόγραμμα συμπεριλάβει και τα δύο Σάββατα ούτως ώστε ελαφρυνθεί το πρόγραμμα των μαθητών/τριών αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε με τη δικαιολογία ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι σε μια βδομάδα έπρεπε να ολοκληρωθεί η Β σειρά. Η νομοθεσία εφαρμόζεται επιλεκτικά τελικά;
Επισημαίνουμε ότι πολλά από τα παιδιά αυτά κατά την Α Σειρά ασθενούσαν με κορωνοϊό και κάποια από αυτά δεν μπορούσαν να μελετήσουν λόγω συμπτωμάτων της ασθένειας.
5. Άλλα προβλήματα
• Οι μαθητές/τριες των ορεινών περιοχών λόγω καιρικών συνθηκών και το κλείσιμο δρόμων, δεν μπόρεσαν να παρακαθίσουν κάποια μαθήματα της Α σειράς αλλά και της Β σειράς.
• Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μετά την ολοκλήρωση της Α σειράς εξετάσεων, ακολουθεί εβδομάδα ανατροφοδότησης για ενισχυτική και υποστηρικτική διδασκαλία στη βάση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων. Πώς όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η εβδομάδα αποτελεσματικά αφού εκπαιδευτικοί και παιδιά δεν είχαν μπροστά τους τα διορθωμένα εξεταστικά δοκίμια για να δουν τα λάθη και τις ελλείψεις τους;
Με αυτή την πρακτική, η έννοια της εβδομάδας ανατροφοδότησης υποβαθμίστηκε. Κάποιοι εκπαιδευτικοί κατάφεραν μόνο να δώσουν τις λύσεις του εξεταστικού δοκιμίου μέσα σε μια – δύο διδακτικές περιόδους, σύμφωνα πάντα με τον οδηγό διόρθωσης. Τίθεται το ερώτημα τι γινόταν στα σχολεία τις υπόλοιπες διδακτικές περιόδους αυτή την εβδομάδα; Σύμφωνα πάλι με πληροφορίες μας αρκετοί εκπαιδευτικοί προχώρησαν στη διδασκαλία της ύλης του Β τετραμήνου, με πολλούς μαθητές να παρακάθονται στη Β σειρά εξετάσεων, άρα να απουσιάζουν από τις αίθουσες διδασκαλίας.
Αποτελέσματα γραπτών εξετάσεων Α τετραμήνου:
Δυστυχώς οι χειρότεροι φόβοι της Συνομοσπονδίας, έχουν επαληθευθεί και τα αποτελέσματα των εξετάσεων Α τετραμήνου, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας από τα 5 σχολεία που βιάστηκαν να δώσουν τα ενδεικτικά, είναι απογοητευτικά, γεγονός που έχει ανεβάσει το άγχος των μαθητών/τριών στα ύψη και οι τελειόφοιτοι ανησυχούν σοβαρά για το μέλλον τους.
Η Συνομοσπονδία έχει ζητήσει από το Υπουργείο να λάβει άμεσα μέτρα ούτως ώστε να μην αδικηθεί κανένα παιδί και να μην καταποντιστούν τα όνειρα κανενός τελειόφοιτου. Ζητήσαμε την στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων και να παρθούν διορθωτικοί παράμετροι για να μην θυματοποιηθούν οι μαθητές. Υπάρχουν παιδιά που θα σπουδάσουν σε ξένα πανεπιστήμια και δυστυχώς η κάκιστη πορεία του θεσμού των τετράμηνων και τα αρνητικά αποτελέσματα από τη στρέβλωση της νομοθεσίας έχει υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών που φοιτούν σήμερα στο Λύκειο και στις Τεχνικές Σχολές.
Συνέχιση σχολικής χρονιάς - Β Τετράμηνο:
Η Συνομοσπονδία έχει ήδη αποταθεί στο Υπουργείο και έχει ζητήσει όπως γίνουν άμεσα διορθωτικές διαδικασίες ούτως ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα του Α τετραμήνου σε 4 πυλώνες.
Πλαίσια μάθησης – Διαγωνίσματα – Αντικαταστάτες – Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Σημειώνουμε ότι η αναγκαιότητα για Β και Γ σειρά εξετάσεων, έχει μειώσει τη χρονική διάρκεια του Β τετραμήνου.
Η επιμονή να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά μέχρι τις 30 Ιουνίου χωρίς να ληφθούν υπόψη η συρρίκνωση του Β τετραμήνου λόγω των εξετάσεων Α τετραμήνου και η απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (έλεγχος safepass, rapid test, test to stay, ιχνηλάτηση επαφών κ.ά.) δημιουργεί ανησυχίες τόσο για την εκπαιδευτική διαδικασία και για τη σωστή προετοιμασία των τελειοφοίτων για τις Παγκύπριες Εξετάσεις.
Ζητούμε:
1. Αναπροσαρμογή/αναθεώρηση των πλαισίων μάθησης: Μέχρι τις 13 Μαΐου που λήγουν τα μαθήματα, ο ωφέλιμος διδακτικός χρόνος είναι πολύ λίγος για ουσιαστική διδασκαλία της υφιστάμενης ύλης. Επομένως, χρειάζεται άμεσα να γίνει αναπροσαρμογή των πλαισίων μάθησης όλων των γνωστικών αντικειμένων, ιδιαίτερα των εξεταζόμενων.
2. Να μειωθούν δραστικά τα διαγωνίσματα σε όλα τα μαθήματα. Καταθέσαμε εισήγηση όπως γίνει μόνο ένα διαγώνισμα στα εξεταζόμενα μαθήματα και κανένα, πλην του τελικού διαγωνίσματος (40%) στα μη εξεταζόμενα. Στην εισήγησή μας ζητούμε όπως στα εξεταζόμενα να δοθεί το δικαίωμα στους μαθητές/ήτριες να δώσουν και δεύτερο διαγώνισμα, αν χρειαστεί, για βελτίωση βαθμού.
3. Να μη γίνει κανένα γραπτό διαγώνισμα στα καλλιτεχνικά μαθήματα και στη Φυσική Αγωγή.
4. Να ασκηθεί πίεση στους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν άλλες εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης όπως προβλέπει η νομοθεσία.
5. Να υπάρχει συνεχής έλεγχος από τους επιθεωρητές για όλα τα γνωστικά αντικείμενα ούτως ώστε οι εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουν τις οδηγίες για τις γραπτές αξιολογήσεις και να εφαρμόσουν τις άλλες μορφές αξιολόγησης.
Ευελπιστούμε ότι επιτέλους η Αρμόδια Αρχή θα ακούσει τις ανησυχίες μας και θα υιοθετήσει τις εισηγήσεις μας.
Στόχος Αξιολόγησης Τετραμήνων
Ως Συνομοσπονδία, θεωρούμε ότι ο στόχος της Αξιολόγησης των Μαθητών μέσα από τα τετράμηνα, για τους λόγους που αναλύουμε πιο πάνω έχει αποτύχει. Ο στόχος της Αξιολόγησης, όπως αρχικά παρουσιάστηκε, ήταν η διαμορφωτική αξιολόγηση για βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και η ενίσχυση του εθνικού απολυτηρίου. Η εφαρμογή εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης, η εξέταση μόνο στη μισή ύλη με ένα απλό κεντρικό διαγώνισμα, η ανατροφοδότηση και η ενισχυτική διδασκαλία θα έδιναν στα παιδιά μας την ευκαιρία για ουσιαστική και πλήρη εκπαίδευση χωρίς άγχος και χωρίς πίεση. Πιστεύουμε ακράδαντα και πέρα πάσης αμφιβολίας ότι η νομοθεσία δεν τηρήθηκε και η φιλοσοφία της Αξιολόγησης μετατράπηκε από διαμορφωτική σε συγκριτική.
Η ευθύνη βαραίνει τόσο αυτούς που κλήθηκαν να την εφαρμόσουν αλλά κυρίως την Εποπτική Αρχή. Όλες οι ευθύνες πρέπει να αναληφθούν και να γίνουν άμεσα διορθωτικές ρυθμίσεις ώστε να μη θυματοποιηθεί κανένα παιδί.
Η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς ζητήσαμε όπως για τη φετινή σχολική χρονιά ανασταλούν οι εξετάσεις τετραμήνων για τη Γ τάξη Λυκείων/Τεχνικών Σχολών και να γίνουν οι Παγκύπριες Εξετάσεις όπως την προηγούμενη σχολική χρονιά, προβλέποντας από τότε ότι θα θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον των τελειοφοίτων. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά επαληθεύτηκαν οι φόβοι μας.
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Θεσμού το Α τετράμηνο δυστυχώς δικαιώνουν τη θέση μας αυτή. Η εκπαίδευση των φετινών τελειοφοίτων των Λυκείων/ΤΕΣΕΚ από το πρώτο έτος φοίτησής τους στιγματίστηκε από την επέλαση της πανδημίας και έχουν δημιουργηθεί μαθησιακά κενά καθώς και ψυχο-συναισθηματικές ανασφάλειες. Η αναγκαιότητα να παρακαθίσουν σε 3 εξετάσεις επιδεινώνει το άγχος τους και θυματοποιεί πολλά παιδιά.
Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμα φορά το αίτημά μας για αναστολή για φέτος των εξετάσεων Β τετραμήνου για τους τελειόφοιτους και τη διεξαγωγή των Παγκυπρίων Εξετάσεων όπως την προηγούμενη σχολική χρονιά. Ας επιτρέψουμε στους τόσο ταλαιπωρημένους τελειόφοιτους να ολοκληρώσουν χωρίς άγχος τη χρονιά και να έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό διδακτικό χρόνο για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τις Παγκύπριες Εξετάσεις.
Ζητούμε την άμεση έναρξη ενός δομημένου και ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για το καλύτερο δυνατό σύστημα αξιολόγησης για όλες τις τάξεις και ιδιαίτερα για τη Γ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών και τη διεξαγωγή των Παγκυπρίων Εξετάσεων Πρόσβασης. Ένα σύστημα αξιολόγησης που θα προσφέρει δίκαιη και αντικειμενική αξιολόγηση για όλους των μαθητές, θα ενισχύσει το γνωσιολογικό επίπεδο των παιδιών μειώνοντας την ανάγκη για φροντιστήρια, θα τους δώσει σημαντικές δεξιότητες και θα αναβαθμίσει το απολυτήριο και το δημόσιο σχολείο.
Πρέπει επιτέλους κάθε φορέας, Αρμόδια Αρχή, Βουλή, εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς, να φροντίσουμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό εκπαιδευτικό σύστημα στα παιδιά μας με την παροχή ολοκληρωμένης παιδείας και υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης. Αυτό πρέπει να είναι για όλους ύψιστη προτεραιότητα.