Τα σχολεία, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς για τρίτη συνεχή σχολική χρονιά βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς προκλήσεις και προβλήματα που προκάλεσε και προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Η έξαρση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
Πρωταρχικός στόχος της Συνομοσπονδίας συνεχίζει να είναι η ασφάλεια των μαθητών, η προστασία τους από τον κορωνοϊό και η διασφάλιση της καλύτερης ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά μας, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν.
Ο μεγάλος αριθμός μαθητών/μαθητριών που βρίσκονται σε περιορισμό δημιουργεί προβλήματα τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην αξιολόγησή τους.
Παρόλες τις διαβεβαιώσεις, παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα και προβληματισμοί, για την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων ανεξαιρέτως των παιδιών.
Εξ Αποστάσεως Διδασκαλία 1. Μεγάλος αριθμός μαθητών (να μην μπει ποσοστό διότι με το TtS δεν είναι αυτός ο αριθμός) που βρίσκεται εκτός σχολείων, είτε ως επαφές είτε ως κρούσματα, δεν λαμβάνουν ικανοποιητικό επίπεδο εκπαίδευσης. Η εμπειρία των δύο προηγούμενων σχολικών χρόνων απέδειξε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τον τρόπο που εφαρμόζεται, δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επιπρόσθετα, η υβριδική διδασκαλία δεν έχει εφαρμοστεί παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Η υιοθέτηση και η εφαρμογή της υβριδικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία αποτελεί ακόμα ανεκπλήρωτο στόχο. Στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια η υβριδική διδασκαλία εφαρμόζεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Ως εκ τούτου, δικαιολογημένα διερωτόμαστε αν τα παιδιά του δημόσιου σχολείου δεν αξίζουν την εκπαίδευση που αξίζουν τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων. Ποια δικαιώματα προστατεύονται, όταν τα παιδιά μας δεν έχουν ίσες ευκαιρίες κατά την εκπαίδευσή τους;
Παρά τη θεσμοθέτηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας ως ισότιμης της δια ζώσης, η εμπειρία απέδειξε ότι αυτό είναι μύθος. Η ασύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία με αποστολή υλικού, είναι αναποτελεσματική για τους έφηβους και ειδικά για τους μαθητές των Λυκείων/ΤΕΣΕΚ και εντελώς ανεπαρκής για τους τελειόφοιτους. Έχουμε πληροφορίες για σχολείο που κάλεσε τους γονείς να πάνε στο σχολείο για να πάρουν υλικό να δώσουν στα παιδιά τους!
Η υβριδική διδασκαλία είναι ό,τι πιο κοντινό με την αίθουσα διδασκαλίας, το οποίο μπορεί να έχει ένα παιδί που βρίσκεται περιορισμένο στο σπίτι, τόσο για την εκπαίδευσή του, όσο και για την ψυχολογία του. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί με τον τρόπο αυτό, απαλλάσσονται από την αναγκαιότητα παροχής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και μπορούν να αφιερώσουν τον μη διδακτικό τους χρόνο στα εξωδιδακτικά τους καθήκοντα και στην περαιτέρω στήριξη των μαθητών τους.
Ως γονείς, ζητούμε την άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή της υβριδικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, χωρίς περαιτέρω δικαιολογίες και προφάσεις.
2. Οι μαθησιακές ελλείψεις που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας έχουν δημιουργήσει και μία άλλη ανισότητα ανάμεσα στους μαθητές και επιβάρυναν κατά πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού όσοι μπορούν να το κάνουν, καταφεύγουν στα φροντιστήρια για κάλυψη των ελλείψεων. Δεν έχουν όμως όλοι την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα σε ιδιωτικά φροντιστήρια.
3. Η πανδημία επέφερε την ανάγκη για Β και Γ σειρά εξετάσεων για τα παιδιά που ήταν σε περιορισμό δημιουργώντας ανισότητες ανάμεσα στα παιδιά, αφού δεν είχαν όλα τα παιδιά τις ίδιες δυνατότητες εκπαίδευσης ή ενισχυτικής διδασκαλίας ή τα ίδια εξεταστικά δοκίμια.
Σχολικές Μονάδες
1. Η μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη μείωση των μαθητών ανά τάξη, πράγμα που ακόμα δεν έχει γίνει. Επίσης, πάρα πολλά σχολεία έχουν ξεπεράσει προ πολλού τον μέγιστο αριθμό μαθητών/τριων που μπορούν να φιλοξενήσουν. Επείγει ο σχεδιασμός για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων έτσι ώστε να αποφορτίσουν σχολεία με πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών/τριών
2. Μετά από τρία χρόνια πανδημίας δεν έχουν γίνει ενέργειες για σωστό εξαερισμό των αιθουσών. Έχουμε πληροφορηθεί θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σύστημα εξαερισμού που θα επιβλέπεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ωστόσο μόνο για 100 αίθουσες διδασκαλίας παγκύπρια!!!
3. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιες σχολικές εφορείες απουσιάζει μεγάλος αριθμός επιστατριών λόγω κορωνοϊού και αδυνατούν να τις αντικαταστήσουν.
Ζητούμε όπως γίνουν εκείνες οι ενέργειες για άμεση αντικατάστασή τους ούτως ώστε να μπορούν να τηρούνται χωρίς προβλήματα όλα τα υγειονομικά μέτρα (εξαερισμός αιθουσών, απολύμανση κοινόχρηστων χώρων) στα σχολεία. Η καθαριότητα των σχολείων είναι ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας της διασποράς του ιού.
Αν το θέμα για εξεύρεση επιστατριών είναι οικονομικό, ζητούμε όπως αυξηθεί το ωρομίσθιο ούτως ώστε να είναι ελκυστικό για να υπάρχει ικανοποιητικό ενδιαφέρον αναπλήρωσης των επιστατριών αυτών.
4. Τα διαλείμματα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα για αποφυγή συγχρωτισμού.
Αντικαταστάσεις Εκπαιδευτικών
1. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το ενδεχόμενο με τη συνεχή ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων να δημιουργηθούν μεγάλες ανάγκες για αντικαταστάσεις. Ιδιαίτερα σοβαρό το θέμα καθίσταται στα Λύκεια/ΤΕΣΕΚ, όταν απουσιάζουν καθηγητές των εξεταζόμενων μαθημάτων. Μείζων ζήτημα προκύπτει με τις αντικαταστάσεις ΒΔ και ΒΔΑ΄ όπου ζητείται αντικαταστάτης για 17 ή 14 ή 9 περιόδους. Είναι απολύτως φυσιολογικό κανένας αντικαταστάτης να μη βάζει στις προτιμήσεις του τις θέσεις αυτές οπότε καθημερινά στο σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ, των αντικαταστάσεων εκπαιδευτικών, βλέπουμε ότι όπου ζητείται αντικαταστάτης ΒΔ ή ΒΔΑ΄ αναγράφεται δίπλα, ότι η θέση δε διεκδικήθηκε. Τόσο η Αρμόδια Αρχή όσο και η ΕΕΥ θα πρέπει να δώσει άμεσα λύση στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ΒΔ και ΒΔΑ που διδάσκουν σε Λύκεια/Τεχνικές Σχολές στις πλείστες των περιπτώσεων διδάσκουν στη Γ Λυκείου.
Ζητούμε όπως ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ζητούμε επίσης όπως δοθούν ουσιαστικά κίνητρα στους εκπαιδευτικούς ούτως ώστε να διεκδικούν όλες τις θέσεις που προκηρύσσονται για να εργοδοτηθούν ως αντικαταστάτες.
2. Η δημιουργία ενός καταλόγου με ικανούς και επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς οι οποίοι να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για αντικαταστάσεις, προσωρινές ή πιο μόνιμες, κρίνεται απαραίτητη τόσο για τώρα όσο και για την μετά κορωνοϊό εποχή.
Εξετάσεις Τετραμήνων – Παγκύπριες Εξετάσεις
1. Η αναγκαιότητα για Β και Γ σειρά εξετάσεων Α τετραμήνου, έχει προκαλέσει προβλήματα συρρικνώνοντας τον διδακτικό χρόνο του Β τετραμήνου. Παράλληλα, δημιούργησε ανισότητες μεταξύ των παιδιών που παρακάθισαν στην Α σειρά με αυτά που παρακάθισαν στη Β και στη Γ σειρά, αφού εξετάστηκαν σε γραπτά δοκίμια πολύ διαφορετικού βαθμού δυσκολίας.
2. Η εκπαίδευση των φετινών τελειοφοίτων των Λυκείων/ΤΕΣΕΚ από το πρώτο έτος φοίτησής τους στιγματίστηκε από την επέλαση της πανδημίας και έχουν δημιουργηθεί μαθησιακά κενά και ψυχο-συναισθηματικές ανασφάλειες. Η αναγκαιότητα να παρακαθίσουν σε 3 εξετάσεις επιδεινώνει το άγχος τους και θυματοποιώντας πολλά παιδιά.
3. Η συρρίκνωση του ωφέλιμου διδακτικού χρόνου του Β τετραμήνου λόγω των εξετάσεων Α τετραμήνου αλλά και οι χρονοβόρες διαδικασίες για διασφάλιση της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω πανδημίας (έλεγχος ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στα σχολεία, test to stay, κ.ά) δημιουργούν ανησυχίες τόσο για την εκπαιδευτική διαδικασία γενικά, όσο και ειδικότερα για την σωστή προετοιμασία των τελειοφοίτων για τις Παγκύπριες Εξετάσεις.
Θέση της Συνομοσπονδίας είναι να λειτουργούν τα σχολεία με ασφάλεια διασφαλίζοντας την υγεία των μαθητών/μαθητριών, των εκπαιδευτικών, του προσωπικού και κατ’ επέκταση των οικογένειών τους και της κοινότητας.
Πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια από όλους, ανεξαρτήτως οικονομικού ή άλλου κόστους, ούτως ώστε να καταστήσουμε τα σχολεία μας έναν ασφαλείς, λειτουργικούς οργανισμούς για να φοιτούν τα παιδιά μας και παράλληλα να τους διασφαλίσουμε ισότιμη και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Αυτό σήμερα επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε, αφού η πανδημία απειλεί το μέλλον τους.