Ως Παγκύπρια Συνομοσπονδία Μέσης Εκπαίδευσης συμμετέχουμε στον Εθνικό Φορέα για τη Δημογραφική και Οικογενειακή Πολιτική. Μέσα στα πλαίσια εισηγήσεων μας, με βάση πάντοτε την ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού στα θέματα μόρφωσης των παιδιών, σας παραθέτουμε τα πιο κάτω.
1. Σχολικά Λεωφορεία
Η δρομολόγηση Σχολικών Λεωφορείων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για όλες τις εκπαιδευτικές περιφέρειες, ανεξαρτήτου απόστασης. Τα σχολικά λεωφορεία πρέπει να είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά.
2. ΚΙΕ – ΜΙΕΕΚ
Αναβάθμιση και επέκταση των ΚΙΕ. Να προστεθούν κι άλλες θεματικές ενότητες αλλά και να δημιουργηθούν περισσότερα ΚΙΕ στην ύπαιθρο, Τα δίδακτρα θα πρέπει να καταργηθούν ή να μειωθούν σημαντικά. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν και στη μείωση της παραπαιδείας και ως εκ τούτου θα μειωθεί το οικονομικό κόστος εκπαίδευσης για κάθε οικογένεια.
Αναφορικά με τα ΜΙΕΚ, θα πρέπει να προστεθούν κι άλλοι κλάδοι που έχουν άμεση σχέση με την αγορά εργασίας. Τα προγράμματα τον ΜΙΕΚ μπορούν να ελαφρύνουν το οικονομικό κόστος επαγγελματικής κατάρτισης των παιδιών της οικογένειας.
3. Απογευματινές δραστηριότητες – Καλοκαιρινές Διακοπές
Να διοργανωθούν δράσεις σε συνεργασία των σχολείων με τις Σχολικές Εφορείες, ΚΟΑ, ΟΝΕΚ, Δήμους και Κοινότητες, για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τόσο τα απογεύματα όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Να δημιουργηθούν χώροι υγιούς και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες και κατά τις διακοπές. Οι χώροι να συνάδουν με τις ανάγκες των παιδιών του 21ου αιώνα και να είναι χαρούμενοι, ασφαλείς και προσβάσιμοι. Παράλληλα να λειτουργούν υπό επιτήρηση. Η ασφάλεια των παιδιών είναι καθοριστικός παράγοντας για τους γονείς.
4. Σχολεία στο πρόγραμμα «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης» (ΔΡΑΣΕ)
Επέκταση του προγράμματος ΔΡΑΣΕ σε όσο περισσότερα σχολεία γίνεται. Με το πρόγραμμα αυτό παιδιά και οικογένειες στηρίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
5. Σχολεία Ορεινών Περιοχών
Στήριξη των σχολείων στις ορεινές περιοχές. Ένταξη τους σε προγράμματα στήριξης μαθητών (π.χ. ΔΡΑΣΕ). Δημιουργία υποδομών για δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία (φροντιστήριο).
Δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στις ορεινές περιοχές.
6. Πολύτεκνες Οικογένειες
Στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών με αύξηση του επιδόματος και την προσφορά δωρεάν προγραμμάτων στα παιδιά.
7. Απολυτήριο και Τέλη Παγκυπρίων Εξετάσεων
Το απολυτήριο που προσφέρεται στους τελειόφοιτους Λυκείου, πρέπει να είναι δωρεάν. Η κατάργηση των τελών για απολυτήριες και εξετάσεις πρόσβασης, ή τουλάχιστον η μείωση τους, θα λειτουργήσει θετικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
8. Άποροι Μαθητές
Να εξευρεθούν τρόποι παραχώρησης δωρεάν προγεύματος στους απόρους μαθητές τόσο κατά την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και των αργιών.
9. Φοιτητές
Παραχώρηση περισσότερων θέσεων στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου.
Άμεση σύνδεση της ΣΕΑ με την αγορά εργασίας ούτως ώστε να παιδιά, μέσω της σωστής πληροφόρησης, να επιλέγουν το καλύτερο για το μέλλον τους για καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και των ελλείψεων σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.
Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι φοιτητές που τελειώνουν τις σπουδές τους δεν επιστρέφουν στην Κύπρο και παραμένουν στο εξωτερικό για εργασία αφού στην Κύπρο δεν υπάρχουν ευκαιρίες εργοδότησης στο αντικείμενο των σπουδών τους.
10. Δωρεάν Φροντίδα/Εκπαίδευση
Ένας σημαντικός τρόπος αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος είναι η παραχώρηση πραγματικά δωρεάν φροντίδας και εκπαίδευσης από την πρώτη μέρα γέννησης ενός παιδιού. Αυτό θα αποτελέσει ουσιαστικό κίνητρο για τα νέα ζευγάρια να προχωρήσουν στην απόκτηση πέραν του ενός παιδιού.