Αναφορικά με την εφαρμογή της νομοθεσία των Τετράμηνων και την Αξιολόγηση του Μαθητή, που έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων και όχι η Παγκύπρια Συνομοσπονδία και σε συνάρτηση με τα όσα διαβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην προσπάθεια κάποιων για παραπληροφόρηση, οφείλουμε να διευκρινίσουμε σε όλους και κυρίως στα ίδια τα παιδία και στους γονείς τους, τα πιο κάτω:
Ως Συνομοσπονδία παρακολουθούμε την Αξιολόγηση από την 1η μέρα εφαρμογής της Νομοθεσίας και έχουν παρατηρηθεί διάφορα προβλήματα. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, αλλά θεωρούμε ότι σε αυτή την χρονική στιγμή η προσπάθεια όλων μας πρέπει να είναι η πρόληψη, η ομαλή λειτουργία του Θεσμού και όχι η επίρριψή ευθυνών.
Προβλέποντας τις δυσκολίες λόγω του ότι είναι ένας νέος θεσμός που εφαρμόζεται, ζητήσαμε να υπάρχουν 2 επιτροπές παρακολούθησης για να μην αποτύχει όπως απέτυχε το ενιαίο λύκειο. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι Νομοθεσία ορίζει την παρακολούθηση του Θεσμού από δύο Επιτροπές.
Έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Παιδείας όταν και όπου διαπιστώθηκαν προβλήματα και παρερμηνείες, ζητώντας διευκρινήσεις αλλά και την παρέμβαση του Υπουργείου.
Μέσα από τις επαφές και το δίκτυο επικοινωνίας που διατηρούμε με τις Ομοσπονδίες μας, συλλέξαμε και καταγράψαμε όλα τα προβλήματα που συνάντησαν τα παιδιά κατά την διάρκεια της εφαρμογής, μιλώντας με τους ιδίους αλλά και τους γονείς, μέλη μας. Στις 27 Νοεμβρίου 2019 σε συνάντηση, καταθέσαμε απόψεις/εισηγήσεις στον τέως Υπουργό, Δρ Χαμπιαούρη. Σε μία συνάντηση που κράτησε περισσότερο από 2 ώρες η Συνομοσπονδία μεταφέραμε στον Υπουργό τις απόψεις και αναλύσαμε εμπεριστατωμένα τις εισηγήσεις μας. Επεξηγήσαμε τους λόγους και το σκεπτικό που οδήγησαν στην κατάθεση τους. Δίνεται στη δημοσιότητα αυτούσια η επιστολή που δώσαμε στον Δρ Χαμπιαούρη.
Ξεκάθαρα και σε αποκατάσταση της αλήθειας, παραθέτουμε το σκεπτικό των εισηγήσεων μας, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στον ΥΠΠΑΝ:
1. Όσον αφορά την διεξαγωγή της κεντρικής γραπτής αξιολόγησης στο τέλος του τετράμηνου, η Συνομοσπονδία πρότεινε στον ΥΠΠΑΝ να επεκταθεί το Α’ τετράμηνο μέχρι τέλος Ιανουάριου και οι εξετάσεις να διεξάγονται, με κλειστά σχολεία, τις τελευταίες μέρες Ιανουάριου με πρώτες μέρες Φεβρουαρίου, για να μην χρειάζονται τα παιδιά να διαβάζουν σχολαστικά στις γιορτές αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα των επαναλήψεων από τους ιδίους τους καθηγητές τους και όχι από τα φροντιστήρια. Η πιο πάνω εισήγηση κατατέθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις φωνές των ίδιων των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών για το σύντομο χρονικό διάστημα που είχαν (2 μήνες ) για να καλύψουν την ύλη του Α΄ Τετραμήνου.
2. Όσον αφορά την ύλη, η Συνομοσπονδία τόνισε ότι θα πρέπει αν και εφόσον χρειάζεται, να επανεξεταστεί η ύλη σε κάποιο μάθημα ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στον πραγματικό διδακτικό χρόνο. Επίσης ο διαμοιρασμός της ύλης σε κάθε τετράμηνο πρέπει να γίνει ανάλογα του πραγματικού διδακτικού χρόνου κάθε τετράμηνου.
3. Ο θεσμός των Projects, τα οποία θεωρούμε πολύ σημαντικά και στα οποία βλέπουμε ότι τα παιδιά μας υστερούν, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα χρησιμοποιείται και τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον ένα Project σε κάθε τετράμηνο. Τονίζουμε ότι τα Projects βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες, κριτική σκέψη και ικανότητες.
4. Ζητούμε επίσης την κατάργηση των 20λεπτων γραπτών ασκήσεων. Θεωρούμε ότι με τον τρόπο που έχουν εφαρμοστεί στο Α΄ Τετράμηνο δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίον ορίστηκαν αλλά αντίθετα επιβάρυναν και προκάλεσαν περισσότερο άγχος και στρες στους μαθητές.
Παράλληλα με τα πιο πάνω, παρακαλούμε τους γονείς, μέσα από τον Σύνδεσμο Γονέων του Σχολείου τους και ακολούθως την Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων της Επαρχίας τους, να μας δώσουν τις απόψεις και τις εισηγήσεις, μέσα από την εμπειρία του πρώτου τετραμήνου εφαρμογής, για την ορθή λειτουργία του θεσμού.
Τέλος καλούμε όλους τους γονείς και τους μαθητές να σταματήσουν να λαμβάνουν υπόψη τους επικίνδυνους ψιθύρους, οι οποίοι σκοπό έχουν να δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στο δημόσιο σχολείο όσο και στους Οργανωμένους Γονείς.
Η Παιδεία του τόπου δεν χωρά ούτε κομματικούς χρωματισμούς, ούτε προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά ούτε ίντριγκες που το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι πανικό ιδιαίτερα σε μια χρονική στιγμή που θα έπρεπε προτεραιότητα όλων να είναι η ηρεμία, η συλλογικότητα και η συνεργασία για το συμφέρον των μαθητών.
Η Συνομοσπονδία παραμένει σταθερή στη θέση ότι η Αξιολόγηση του Μαθητή, όταν πετύχουμε τη σωστή εφαρμογή της, είναι προς όφελος των παιδιών, του δημόσιου σχολείου και θα ενισχύσει το απολυτήριο. Σήμερα δυστυχώς το απολυτήριο του δημόσιου σχολείου δεν γίνεται αποδεκτό για εισδοχή στο πανεπιστήμιο από πολλές χώρες του εξωτερικού και αμφισβητείται από άλλες, αφού ο βαθμός του δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικές γνώσεις των μαθητών.
Ευχόμαστε στα παιδιά της Α’ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών καλή επιτυχία και να θυμούνται ότι η κεντρική γραπτή αξιολόγηση έχει βαρύτητα μόνο 30% της συνολικής βαθμολογίας. Μακριά από άγχος και πίεση, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά να προσέλθουν στα σχολεία του και να δώσουν στα όνειρα τους την ευκαιρία που δικαιούνται.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο