Πρόεδρο και Μέλη
Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας
Αξιότιμε κύριε Χατζηγιάννη,
Θέμα: Ενημέρωση όσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με την μη έγκαιρη στελέχωση των σχολείων και τρόποι αντιμετώπισης τους.
Η μη έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, απασχολεί έντονα τη Συνομοσπονδία και έχουμε συζητήσει το θέμα άπειρες φορές με την Αρμόδια Αρχή.
Είναι Οκτώβρης και ακόμα γίνονται μεταθέσεις/τοποθετήσεις. Υπάρχουν σχολεία με ελλείψεις εκπαιδευτικών σε εξεταζόμενα μαθήματα. Οι ανεξετάσεις έχουν μεταφερθεί τον Ιούνιο για να μπορεί να γίνει καλύτερος προγραμματισμός, αλλά δυστυχώς τα πράγματα στη στελέχωση ελάχιστα έχουν αλλάξει.
Οι Υπηρεσίες στο Υπουργείο Παιδείας που ασχολούνται με το θέμα πρέπει να ενεργούν έγκαιρα και αποτελεσματικότερα στον καταρτισμό του καταλόγου αναγκών και στη διαχείριση των θέσεων που εγκρίνει η Ε.Ε.Υ.
Οι νομοθεσίες (π.χ. ο Περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμος) που αφορούν τους διορισμούς, προαγωγές, τοποθετήσεις, κλπ. χρειάζεται να τροποποιηθούν το συντομότερο δυνατό ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα, να αποφεύγεται η γραφειοκρατία και να γίνουν αποτελεσματικότεροι.
Χρειάζονται αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα έναρξης των διαδικασιών για τη στελέχωση, καθώς και μείωση του χρονικού διαστήματος που δίνεται για αποδοχή θέσης ή για την υποβολή ενστάσεων.
Οι νέοι διευθυντές, (ή διευθυντές που πρέπει, λόγο μονάδων, να μετατεθούν) που διορίζονται σε σχολική μονάδα εκτός της έδρας τους, θα πρέπει να μπορούν να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον 4 χρόνια. Σήμερα ένας διευθυντής διορίζεται ή μετατίθεται λόγω μονάδων εκτός έδρας και σε 1 ή το πολύ 2 χρόνια, όταν συμπληρωθούν οι μονάδες του, μπορεί να επιστρέψει στην έδρα του. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ έντονο στη Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο. Με αυτή την πρακτική ένας διευθυντής δεν μπορεί σε ένα χρόνο να ολοκληρώσει το έργο του.
Θεωρούμε επίσης ως καλή πρακτική οι θέσεις διευθυντών να προκηρύσσονται ανά επαρχία. Με τον τρόπο αυτό θα ενδιαφερθούν περισσότεροι διευθυντές από τη συγκεκριμένη Επαρχία. Αν κάποιος διευθυντής από άλλη Επαρχία ενδιαφερθεί θα ξέρει, σε συνδυασμό με το πιο πάνω, ότι θα πρέπει να παραμείνει στη σχολική μονάδα για 4 χρόνια.
Η νομοθεσία επιβάλλει να στέλνονται γραπτές επιστολές για την προσφορά θέσης! Αυτό δημιουργεί αχρείαστες καθυστερήσεις στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Άλλες ρυθμίσεις που θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων και την ομαλή λειτουργία τους είναι:
Να γίνει επικαιροποίηση του καταλόγου διοριστέων. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που ήδη εργάζονται κάπου αλλού για χρόνια και θα πρέπει να ρωτηθούν αν επιθυμούν να παραμείνουν στον κατάλογο ή όχι.
Για τις Τεχνικές Σχολές πρέπει να γίνει κατάλογος με εν δυνάμει εκπαιδευτών από επαγγελματίες που επιθυμούν να διδάξουν, π.χ. κομμωτική. Αυτός ο κατάλογος θα χρησιμοποιείται για τις έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες των Τεχνικών Σχολών. Με τον τρόπο αυτό το κράτος δεν θα υποχρεούται κάθε φορά να ψάχνει για εκπαιδευτές. Ο κατάλογος αυτός πρέπει να επικαιροποιείται κάθε χρόνο και καλό θα ήταν να είναι ανά Επαρχία.
Πιστεύουμε ότι με τις πιο πάνω νομοθετικές ρυθμίσεις και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του γραφείου προγραμματισμού του Υπουργείου, τα σχολεία μας θα είναι στελεχωμένα στο 99,99% πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο