ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Όταν πριν από μερικά χρόνια παρουσιάστηκε από τον τέως Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κο Κώστα Καδή, ο σχεδιασμός της Πολιτείας για την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, οι Οργανωμένοι Γονείς χαιρέτησαν αμέσως την απόφαση αυτή και αγκάλιασαν την όλη προσπάθεια.
Με το απολυτήριο μας να έχει πάρει την κατιούσα, με τα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αποδεικνύονται και από ευρωπαϊκές έρευνες, να μην είναι τα αναμενόμενα, με τον αλφαβητισμό να παραμένει σε ψηλά επίπεδα, η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για να μην πούμε ότι άργησε.
Η μεταρρύθμιση τότε παρουσιάστηκε ως ένα παζλ και για να ολοκληρωθεί πρέπει όλα τα κομμάτια να μπουν στη θέση τους.
Νέα Ωρολόγια Προγράμματα, Νέο Σύστημα Διορισμών, Νέο Αναλυτικά Προγράμματα, Νέο Σύστημα Αξιολόγησης Μαθητή, Νέα Σύστημα Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού και του Εκπαιδευτικού Έργου, Κανονισμοί Λειτουργίας Σχολείων, Βία και Παραβατικότητα, Ειδική Εκπαίδευση, Αλφαβητισμός, Μαθητές με μεταναστευτική Βιογραφία.
Όλα τα πιο πάνω απαιτούν σκληρή δουλειά και αφοσίωση, πράγμα που η Συνομοσπονδία Μέσης έχει αποδείξει ότι το κάνει.
Νέα Ωρολόγια Προγράμματα: Τα ωρολόγια προγράμματα είναι ήδη σε εφαρμογή. Η εισαγωγή στη Γ’ Γυμνασίου της ενημέρωσης των μαθητών για τη Λογιστική και τα Οικονομικά, υπήρξε αίτημα των Γονιών. Όπως αίτημα των Γονιών υπήρξε και η εισαγωγή των εξετάσεων για απόκτηση διπλώματος ECDL για ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Με ικανοποίηση πιλοφορηθήκαμε ότι από την επόμενη σχολική χρονιά εισάγεται πιλοτικά η πιστοποίηση της Αγγλικής Γλώσσας, ακόμα ένα αίτημα των Γονιών.
Το ενιαίο Λύκειο καταργείται. Στην Α’ Λυκείου εισάγονται οι Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού οι οποίες σκοπό έχουν να προετοιμάσουν τους μαθητές για τις κατευθύνσεις της Β’ Λυκείου. Αμφιβολίες εκφράζονται για την 4 ΟΜΠ η οποία προκαλεί προβλήματα λόγω του ότι σ’ αυτήν φοιτούν μαθητές που δεν έχουν άλλα ενδιαφέροντα, που απορρίφθηκαν από την τεχνική εκπαίδευση, ή που θέλουν απλώς κάτι «εύκολο». Με αποτέλεσμα να αδικούνται τα παιδιά που συνειδητά επιλέγουν την 4η ΟΜΠ αλλά και να δημιουργούνται προβλήματα παραβατικότητας ή οχληρίας. Ζητήσαμε ενίσχυση της 4ης ΟΜΠ με τους πλέον δυναμικούς και καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, όπως και την καλύτερη ενημέρωση των παιδιών στο Γυμνάσιο για το τι προσφέρει η Ομάδα αυτή. Μας ανησυχεί επίσης ο μεγάλος αριθμός μαθητών στη 2η ΟΜΠ (θετικές επιστήμες).
Οι κατευθύνσεις στη Β & Γ Λυκείου μας βρίσκουν σύμφωνους, πλην κάποιων προβληματισμών: Η 3η κατεύθυνση (θετικών επιστημών) η οποία συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό μαθητών και δεν είμαστε σίγουροι αν μπορούν να ανταποκριθούν.
Στην 1η Κατεύθυνση (Κλασικών & Θεωρητικών Σπουδών). Θεωρούμε ότι η επιβολή των Λατινικών ως υποχρεωτικό μάθημα ενεργεί ανασταλτικά στην επιλογή της από τους μαθητές.
Νέα Αναλυτικά Προγράμματα: Θεωρούμε τη διαδικασία συνεχιζόμενη. Αναμένουμε ακόμα την μείωση της ύλης στις 25 εβδομάδες, όπως έχει αποφασιστεί από την αρμόδια Επιτροπή, και την κατά συνέπεια αναδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων. Στα θετικά το ότι η ύλη δημοσιεύεται έγκαιρα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ακόμα υπάρχουν προβλήματα με την ύλη κάποιων μαθημάτων. Τις έχουμε μεταφέρει στην Αρμόδια Αρχή και ζητήσαμε απαντήσεις.
Νέο Σύστημα Διορισμών: Χαιρετήσαμε την πρόταση και συμμετείχαμε με εισηγήσεις στη διαμόρφωση του. Σίγουρα κάποια λάθη πιθανόν να έχουν γίνει στην εφαρμογή του πέρσι, αλλά οτιδήποτε νέο εφαρμοστεί για πρώτη φορά σίγουρα θα υπάρξουν λάθη. Αναμένουμε ότι το Υπουργείο θα προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις στα όποια λάθη και επιτέλους το σύστημα διορισμών να γίνει αξιοκρατικό και δίκαιο και να μην εξαρτάται από την χρονολογία κατάθεσης του πτυχίου και μόνο.
Αξιολόγηση του Μαθητή: Αναμένουμε, μετά από μία διαδικασία στην οποία συμμετείχαμε ως Γονείς, την παρουσίαση εντός των ημερών της ολοκληρωμένης πρότασης από το Υπουργείο. Η Συνομοσπονδία θα καταθέσει στη συνέχεια τις απόψεις της.
Η πρώτη παρουσίαση του Σχεδίου μας βρίσκει ικανοποιημένους ως προς το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία του. Πάγια θέση μας ότι η αξιολόγηση του μαθητή δεν πρέπει να εξαρτάται μόνο από το βαθμό των διαγωνισμάτων, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Η αξιολόγηση πρέπει να περιλαμβάνει και άλλες μορφές ούτως ώστε να είναι αντικειμενικότερη αλλά και ουσιαστικότερη. Η εισαγωγή των projects, της κατ’ οίκον εργασίας, της εικόνας του μαθητή στην τάξη, τα μικρά προειδοποιημένα διαγωνίσματα στο μάθημα της ημέρας, κ.ά., θα δώσουν στον εκπαιδευτικό πληρέστερη εικόνα του μαθητή.
Για μας δεν νοείται πετυχημένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αν δεν υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης του μαθητή.
Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και του Εκπαιδευτικού Έργου: ¨Ένα πολυαναμενόμενο σχέδιο το οποίο έχει περάσει από πολλές συμπληγάδες. Έχουμε καταθέσει κάποιες θέσεις και αναμένουμε να παρουσιαστεί ενώπιον μας το Προσχέδιο για περαιτέρω μελέτη.
Ένα σωστό σύστημα αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον του μαθητή, του εκπαιδευτκο9υ συστήματος, αλλά και του ίδιου του εκπαιδευτικού αφού θα παρέχει κίνητρα για περαιτέρω απόδοση, θα επιβραβεύει τις προσπάθειες, θα προσφέρει ευκαιρίες βελτίωσης και θα εξαλείψει τη σημερινή ισοπεδωτική αξιολόγηση.
Θεωρούμε ότι η Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού είναι απαραίτητο στοιχείο για μια πετυχημένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων Μ.Ε.: Η Συνομοσπονδία συμμετείχε σε όλη τη διαδικασία διαμόρφωσης των νέων Κανονισμών. Οι Κανονισμοί τέθηκαν σε εφαρμογή κατά την περσινή σχολική χρονιά.
Έχουν εντοπιστεί διάφορα προβλήματα που οφείλονται είτε σε παραλήψεις είτε σε ασάφειες ή παρερμηνείες. Συμμετέχουμε στην Επιτροπή που ανέλαβε την παρακολούθηση της εφαρμογής των Κανονισμών και την ετοιμασία προτάσεων προς διόρθωση των όποιων στρεβλώσεων.
Εξετάσεις Τετραμήνων: Με παρέμβαση της Συνομοσπονδίας έχει δοθεί αναβολή για ένα χρόνο στην εφαρμογή των Εξετάσεων Τετραμήνων. Η αναβολή κρίθηκε απαραίτητη για να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και να υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα καταστήσουν πετυχημένη την εφαρμογή των Εξετάσεων την επόμενη σχολική χρονιά.
Αλφαβητισμός: Υπάρχει ακόμα τεράστιο πρόβλημα. Χρειάζεται να γίνουν τομές και οι τομές πρέπει να γίνουν από το Δημοτικό. Όταν τα παιδιά πάνε Γυμνάσιο είναι ίσως αργά.
Η στήριξη που δίνεται στους μαθητές δεν αποδίδει. Η εφαρμογή πρωινού προγράμματος αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο (Α & Β Γυμνασίου) και απογευματινού (Γ Γυμνασίου) δεν έχει αποδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι μαθητές μας παρουσιάζουν μεγάλο πρόβλημα αλφαβητισμού.
Η διάγνωση πρέπει να γίνεται στο Δημοτικό και εκεί να εφαρμόζονται εντατικά προγράμματα. Επίσης πρέπει θεσμοθετημένα το Γυμνάσιο να γνωρίζει τι μαθητές παραλαμβάνει από το Δημοτικό για να προχωρά άμεσα στη διαδικασία στήριξης του μαθητή.
Μαθητές με Μεταναστευτική Βιογραφία: Τα προβλήματα που δημιουργούνται πρέπει να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα ούτως ώστε τα παιδιά αυτά να μην περιθωριοποιούνται, να μην αδικούνται αλλά και να μην αδικούνται και τα υπόλοιπα παιδιά. Επιμένουμε στη δημιουργία τάξεων υποδοχής ούτως ώστε τα παιδιά αυτά να μπαίνουν στις κανονικές τάξεις όταν μάθουν τα Ελληνικά.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η τεχνική εκπαίδευση στην Κύπρο, όπως το αποδεικνύει και η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Χρειάζεται αναθεώρηση και αναβάθμιση των προσφερόμενων προγραμμάτων αλλά και εισαγωγή νέων. Η διασύνδεση της Τ.Ε. με τη βιομηχανία θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Τ.Ε. αλλά και στη μείωση της ανεργίας.
Η σημερινή μορφή εισδοχής στις Τεχνικές με την μοριοδότηση στερεί από μαθητές που πραγματικά επιθυμούν να φοιτήσουν στις τεχνικές να μην μπορούν να το πράξουν.
Οι Σύμβουλοι στα Γυμνάσια πρέπει να στηρίξουν τις Τεχνικές Σχολές και να ενημερώνουν για τα προγράμματα που προσφέρουν. Είναι λυπηρό λόγω ελλιπούς ενημέρωσης ή ακόμα και λόγω νοοτροπίας πολλά παιδιά να επιλέγουν το Λύκειο, ενώ ούτε το θέλουν, ούτε έχουν τις ικανότητες να ανταπεξέλθουν.
Χρειάζονται να δημιουργηθούν νέες τεχνικές σχολές στη Λάρνακα, Πάφο, Λεμεσό και Λευκωσία.
Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίσαμε και επισημάναμε στην Αρμίδια Αρχή είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν βιβλία για τα τεχνικά μαθήματα. Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι έχει αρχίσει η ετοιμασία τους και την επόμενη σχολική χρονιά θα είναι έτοιμα.
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ένας θεσμός ο οποίος έχει συμβάλει στην ανάδειξη ταλέντων και δεξιοτήτων. Στηρίζουμε την επέκταση του θεσμού και την περαιτέρω ενίσχυση του.
Πιστεύουμε επίσης ότι ο θεσμός αυτός θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάδειξη και ενίσχυση υποβαθμισμένων σχολικών μονάδων. Π.χ. έχουμε ζητήσει τη μεταφορά του Μουσικού Σχολείου της Λάρνακας στο Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο το οποίο αυτή τη στιγμή είναι υποβαθμισμένο.
ΟΛΟΗΜΕΡΟ, ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Στο παρόν στάδιο τα πιο πάνω εφαρμόζονται μόνο στη Δημοτική Εκπαίδευση.
Όμως η επέκταση τους στη Μέση Εκπαίδευση θα συμβάλει τα μέγιστα στην αποφόρτιση του απογευματινού προγράμματος των μαθητών και του οικογενειακού προγραμματισμού και προϋπολογισμού.
Επίσης η απογευματινή υγιής ενασχόληση των παιδιών, αλλά και η εφαρμογή του θερινού σχολείου, θα δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να απέχουν από οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητές που πιθανόν να μην είναι προς όφελος τους.
ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ως Συνομοσπονδία Μέσης έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής για την Ειδική Εκπαίδευση.
Επίσης παρακολουθούμε τα τεκτενόμενα στα σχολεία και παρεμβαίνουμε προς την Αρμόδια Αρχή όταν εντοπίσουμε προβλήματα.
Στηρίζουμε το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία στην ενιαία εκπαίδευση. Έχουμε ζητήσει την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού των συνοδών και την αναγκαιότητα ύπαρξης κριτηρίων πρόσληψης τους. Επίσης ζητήσαμε τη διαφοροποίηση της διδασκαλίας και την μετατροπή των βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή κατάλληλη για παιδιά ΑμεΑ. Το κράτος οφείλει να παρέχει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για τα παιδιά αυτά.
Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων με εκπαιδευτικούς ψυχολόγους θα βοηθήσει όχι μόνο τα παιδιά αυτά.
Στη Μέση Εκπαίδευση ζητούμε ειδικούς εκπαιδευτικούς. Αυτό μέχρι σήμερα παρέχεται μόνο στη Δημοτική.
Αυτές είναι σε πολύ γενικές γραμμές, οι θέσεις της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας.
Μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει το καλύτερο δυνατό μέλλον για τα παιδιά της. Και αυτό το μέλλον διασφαλίζεται μόνο με την Εκπαίδευση.
Επιβάλλεται αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού προϊόντος ούτως ώστε να παιδιά μας να έχουν την εκπαίδευση που δικαιούνται αλλά και που αξίζουν.
Όλοι, μα όλοι, πρέπει να εργαστούμε με σοβαρότητα και συνέπεια για τον σκοπό αυτό. Μακριά από οποιαδήποτε προσωπικά ή άλλα συμφέροντα. Εμείς ως Γονείς Μέσης υπηρετούμε ένα και μόνο σκοπό: το συμφέρον των παιδιών μας. Και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό να τους διασφαλίσουμε την εκπαίδευση που τους αξίζει.