Μετά από μελέτη, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία επιθυμεί να καταθέσει τις θέσεις/εισηγήσεις των Οργανωμένων Γονιών για το πιο πάνω θέμα.
Τονίζουμε ότι τα παιδιά της Ειδικής Εκπαίδευσης όπως και τα παιδιά με αναπηρίες, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μαθητικού πληθυσμού για τον οποίο οι Γονείς καταβάλουν κάθε προσπάθεια για βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και των σχολικών μονάδων.
Η Ειδική Εκπαίδευση πρέπει να στελεχωθεί με περισσότερους ειδικούς, τόσο για τον εντοπισμό παιδιών με ειδικές ανάγκες, αλλά και για την έγκαιρη εξέταση κάθε μίας των περιπτώσεων. Η μη επαρκής στελέχωση έχει ως αποτέλεσμα περιστατικά παιδιών που χρήζουν άμεσης στήριξης και βοήθειας να βρίσκονται στην αναμονή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενες αξιολογήσεις/διαδικασίες.
Αξιολόγηση των παιδιών από την προσχολική ηλικία ώστε να καταγράφονται οι τρόποι με τους οποίους θα είναι πιο αποτελεσματική γι’ αυτά η εκπαίδευση και να υπάρχει εποπτεία, ώστε να εφαρμόζονται έγκαιρα στη σχολική ηλικία οι τρόποι αυτοί που στοχεύουν στη σωστή εκπαίδευση των παιδιών αυτών. Η επαναξιολόγηση ή η αξιολόγηση νέων περιπτώσεων, πρέπει να γίνεται πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα και να εφαρμόζεται άμεσα η απόφαση της. Έτσι κάθε παιδί με την νέα σχολική χρονιά θα μπορέσει να πάρει την ανάλογη στήριξη που του χρειάζεται.
Να διασφαλιστεί το δικαίωμα των μαθητών αυτών να έχουν πρόσβαση στη φοίτηση ενιαίας εκπαίδευσης (Σύμβαση ΟΗΕ) και μόνο μετά από εισήγηση των αρμοδίων ατόμων και τη συναίνεση των γονέων τους, να φοιτά μαθητής σε Ειδικά Σχολεία και Ειδικές Μονάδες.
Να διορίζονται από την Εκπαιδευτική Υπηρεσία Ειδικοί Εκπαιδευτικοί στη Μέση Εκπαίδευση για τους μαθητές με Ειδικές Ανάγκες, ώστε να επιτυγχάνεται πιο εξειδικευμένη και αποτελεσματική εργασία. Μέχρι στιγμής ειδικοί Εκπαιδευτικοί διορίζονται μόνο στη Δημοτική Εκπαίδευση και στη Μέση Εκπαίδευση η διδασκαλία γίνεται αποκλειστικά και μόνο από καθηγητές που ανήκουν στη Μέση Εκπαίδευση και όχι στην Ειδική.
Απαραίτητα, τουλάχιστον στα σχολεία που λειτουργούν Ειδικές Μονάδες, να υπάρχει ψυχολόγος στο προσωπικό του σχολείου.
Κάθε εκπαιδευτικός πρέπει να επιμορφωθεί στη διαφοροποίηση της ύλης, αλλά και στην πρόσβαση της, στα θέματα της αναπηρίας και της διαφορετικότητας.
Οι διευθυντές πρέπει να ενημερώνουν άμεσα για τυχόν ελλείψεις στις υποδομές του σχολείου τους και το ΥΠΠ / Σχολικές Εφορείες να είναι έτοιμοι άμεσα να προβαίνουν στα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα (π.χ. σημάνσεις για παιδιά με μειωμένη όραση, ράμπες, εύκολη πρόσβαση γονιών με παιδιά ΑμεΑ στις ράμπες, κ.ά.). Όλες οι διορθώσεις/προσθήκες πρέπει να γίνονται πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Παράλληλα ζητούμε την απλοποίηση των διαδικασιών των αιτητών για να ενταχθούν στην Ειδική Εκπαίδευση. Πολλές φορές η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ψυχοφθόρα για γονείς και παιδιά. Η ενεργοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του Μηχανισμού Έγκαιρου Εντοπισμού Παιδιών με ειδικές Ανάγκες θα είναι προς όφελος των παιδιών.
Κατά τη διάρκεια διαμόρφωσης των νέων Κανονισμών Λειτουργίας Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης η Συνομοσπονδία έχοντας ως μόνο γνώμονα το ενδιαφέρον της για τα παιδιά της Ειδικής Εκπαίδευσης, έκανε ότι ήταν δυνατό να στηρίξει πρόνοιες προς όφελος των παιδιών αυτών. Όπως π.χ. στην 4η Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού, οι μαθητές που έχουν εξασφαλίσει απόφαση από την Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αν το επιθυμούν, μετά από γραπτό αίτημα των γονέων/κηδεμόνων τους, έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν ως εξεταζόμενο μάθημα την Ιστορία κοινού κορμού αντί του μαθήματος των Αγγλικών Προσανατολισμού.
Να παρέχεται έγκαιρα ο απαραίτητος εξοπλισμός για τον κάθε μαθητή με Ειδικές Ανάγκες ή ΑμεΑ ούτως ώστε μέσω της Υποστηρικτικής Τεχνολογίας να ενισχύεται ο βαθμός ένταξής του στην ενιαία εκπαίδευση (π.χ. ειδικές καρέκλες ή ειδικές προσθήκες στο κάθισμα, βοηθήματα μεταφοράς, ειδικά πληκτρολόγια, πίνακες εναλλακτικής επικοινωνίας με σύμβολα ή εικόνες κ.α.). Οι μέθοδοι και τα βοηθήματα Υποστηρικτικής Τεχνολογίας θα πρέπει να συνοδεύουν τον μαθητή από τη Δημοτική Εκπαίδευση μέχρι και την αποφοίτησή του από το Λύκειο. Εννοείται ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ενημερωθούν για τη χρήση και εφαρμογή τους.
Η Δημοκρατία έχει επικυρώσει τη Σύμβαση της Χάγης. Η Σύμβαση αναφέρει ότι η Αρμόδια Αρχή είναι υποχρεωμένη να προσαρμόσει τα βιβλία και να προσφέρονται και σε ηλεκτρονική μορφή για συγκεκριμένες συσκευές για άτομα με ειδικές ανάγκες. Τουλάχιστον τα νέα βιβλία να γίνονται και σε ηλεκτρονική μορφή συμβατή με αυτές τις συσκευές.
Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα μαθητών αυτών να συμμετέχουν σε όλες τις ενδοσχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, με τη διασφάλιση ταυτόχρονα και συνοδού, τόσο σε πρωινό όσο και σε απογευματινό χρόνο. Θα πρέπει η επιλογή χώρου να είναι λειτουργική ή να προσαρμόζεται κατάλληλα ώστε να μπορεί να φιλοξενεί άτομα με Ειδικές Ανάγκες και παράλληλα, οι δραστηριότητες να είναι ποικίλες και να συμπεριλαμβάνουν ευκαιρίες ενασχόλησης και εμπλοκής μαθητών αυτών.
Αναφορικά με τους Σχολικούς Συνοδούς η Συνομοσπονδία εισηγείται:
Οι διαδικασίες εξακρίβωσης ανάγκης για συνοδό πρέπει να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν. Οι αποφάσεις για ποια παιδιά χρειάζονται συνοδό, πρέπει να λαμβάνονται πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και για τις προσλήψεις.
Να προηγείται μία έστω στοιχειώδης κατάρτιση πριν την ανάληψη καθήκοντος.
Δεν πρέπει να γίνονται αποκοπές στον προϋπολογισμό για τους σχολικούς συνοδούς.