1976. Ημερομηνία ορόσημο για την Παιδεία του τόπου, για τα σχολεία και τους γονείς. Η ανάγκη ενός οργάνου το οποίο να λειτουργεί ως το ανώτατο συντονιστικό σώμα των οργανωμένων γονιών, οδηγεί στη δημιουργία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Η συνένωση όλων των Ομοσπονδιών των Συνδέσμων γονέων των δημοσίων σχολείων μέσης εκπαίδευσης είναι πια γεγονός. Λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των ομοσπονδιών και κατ’ επέκταση των συνδέσμων γονέων. Σύνδεσμος γονέων, ομοσπονδία, συνομοσπονδία. Δοχεία αλληλένδετα και συγκοινωνούντα.
Η Συνομοσπονδία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των 6 επαρχιακών Ομοσπονδιών Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης: Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Αμμοχώστου και Κερύνειας. Τα 5 μέλη της εκτελεστικής γραμματείας κάθε Ομοσπονδίας αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας. Ως ένδειξη έμπρακτης στήριξης προς τις τεχνικές σχολές ο/η πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Συνδέσμων Γονέων Τεχνικών Σχολών συμμετέχει στην Γραμματεία της Συνομοσπονδίας ως Βοηθός Γραμματέας.
Οι 6 πυλώνες/ομοσπονδίες συμμετέχουν ισότιμα στο Διοικητικό Συμβούλιο ανεξαρτήτως αριθμού σχολείων/μελών τους. Η Ομοσπονδία Κερύνειας με όλα της τα σχολεία κατεχόμενα και η Ομοσπονδία Αμμοχώστου με τα περισσότερα σχολεία της κατεχόμενα λειτουργούν ως ισότιμα μέλη. Η Συνομοσπονδία αναγνωρίζοντας την ανάγκη για διατήρηση και στήριξη της Ομοσπονδίας Κερύνειας έχει εντάξει ως καταστατική υποχρέωση των Ομοσπονδιών μελών της την οικονομική ενίσχυση της προσφυγικής Ομοσπονδίας. Αλλά και παροτρύνει τις επαρχιακές Ομοσπονδίες να στηρίζου οικονομικά την Ομοσπονδία Αμμοχώστου ως ηθική τους υποχρέωση.
Δύο μόλις χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή και με την Παιδεία του τόπου να αγωνίζεται να βρει το δρόμο της, η Συνομοσπονδία παρακολουθεί, ενημερώνεται και στηρίζει τους μαθητές, τους συνδέσμους γονέων και τις ομοσπονδίες. Όσο ωριμάζει η παιδεία του τόπου, τόσο ωριμάζουν και οι Οργανωμένοι Γονείς. Συνεδριάζουν, μελετούν και αγωνίζονται για τα παιδιά και το δημόσιο σχολείο.
Τον Νοεμβρίου του 1995 το τότε Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Άκη Μιχαηλίδη, υποβάλει αίτηση για εγγραφή της Συνομοσπονδίας στο Μητρώο Συνομοσπονδιών Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Τον Δεκεμβρίου του ιδίου έτους, εγκρίνεται η εγγραφή της Συνομοσπονδίας στο Μητρώο .Η Πολιτεία αναγνωρίζει τη Συνομοσπονδία ως τον κατά νόμο εκπρόσωπο των Γονιών. Αποτελεί και επίσημα το ανώτατο συντονιστικό όργανο των Οργανωμένων Γονιών.
Το 2004, υπό προεδρίας του κου Ηλία Δημητρίου, εγκρίνεται από το Υπουργείο Παιδείας το Αναθεωρημένο Καταστατικό της Π.Σ., το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα. Οι ενέργειες και δράσεις της στηρίζονται στο Καταστατικό και νομιμοποιούνται από αυτό.
Μη έχοντας μόνιμη στέγη, απευθύνεται στο Υπουργείο Παιδείας και αιτείται την παραχώρηση μόνιμου χώρου για δημιουργία γραφείου. Αρχικά παραχωρείται προσωρινή στέγη στο Λύκειο Κύκκου Β. Το 2011, προχωρά στην πρόσληψη εκτελεστικής γραμματέως για να ενισχύει το έργο των εθελοντών γονιών. Το 2015, η Σχολική Εφορεία Στροβόλου, με την έγκριση του Υπουργείο Παιδείας, παραχωρεί στη Συνομοσπονδία μόνιμη στέγη στο Λύκειο Μακαρίου Γ’ στη Δασούπολη. Ο χώρος που παραχωρείται άκρως επιτυχημένος. Που αλλού θα μπορούσε να βρίσκεται παρά στον χώρο ενός σχολείου, στον χώρο για τον οποίο αγωνιά, αγωνίζεται και προσφέρει; Η Συνομοσπονδία αποκτά στέγη, ορμητήριο και λιμάνι. Το έργο των Γονιών γίνεται ευκολότερο και αποτελεσματικότερο.
Με αφοσίωση και συνέπεια εργάζεται αθόρυβα και αποτελεσματικά για την επίτευξη των στόχων που έθεσε κατά την σύστασή της. Οι δράσεις πολλές και διευρυμένες.
Συντονίζει ενέργειες και δραστηριότητες για ζητήματα που αφορούν τους μαθητές, τους καθηγητές, τους γονείς και οποιουσδήποτε άλλους υπεύθυνους που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την μέση εκπαίδευσης για την πρόοδο των μαθητών και της παιδείας γενικότερα.
Καθοδηγεί και παρέχει συμβουλές και βοήθεια προς τις ομοσπονδίες για να αντιμετωπίζουν προβλήματα που παρουσιάζονται.
Επικοινωνεί και συνεργάζεται με τους γονείς, παιδιά, καθηγητές ή τις αρμόδιες αρχές για την καλυτέρευση της παρεχόμενης παιδείας, την προστασία, ευημερία , ψυχαγωγία, ασφάλεια και υγεία των μαθητών.
Μελετά την ισχύουσα εκπαιδευτική νομοθεσία, την εκπαιδευτική πολιτική και τα εκπαιδευτικά μέτρα ή προγράμματα που εφαρμόζονται στα δημόσια σχολεία και υποβάλλει εισηγήσεις για τροποποίηση, βελτίωση ή θέσπιση νέων, με στόχο τη βελτίωση της Παιδείας.
Με ενέργειες και απόψεις συμβάλει στην αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Παρεμβαίνει για επίλυση ή αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι γονείς.
Διοργανώνει ημερίδες, συνέδρια, συνδιασκέψεις, διαλέξεις, για να ενημερώσει, καταρτίσει και ενισχύσει τους γονείς και τους μαθητές.
Διοργανώνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στηρίζει τον πολιτισμό και αναδεικνύει το έργο των μαθητών και του δημόσιου σχολείου.
Η σοβαρή δουλειά που επιτελείται και οι τεκμηριωμένες θέσεις που λαμβάνει η Συνομοσπονδία την έχουν δικαιωματικά καταστήσει ισότιμο εταίρο στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου.
Η Συνομοσπονδία είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο των οργανωμένων γονιών. Είναι το όργανο με το οποίο συνομιλούν όλοι οι φορείς για οποιοδήποτε θέμα αφορά την Παιδεία. Δεν καθορίζει πολιτικές, αλλά κρίνει τις πολιτικές. Δεν αποφασίζει αλλά εισηγείται, μελετά, συζητά, αγωνίζεται για σωστές πρακτικές και σωστή εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων.
Ως θεσμικός Εταίρος συμμετέχει στο Συμβούλιο Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και παρακάθεται στα συμβούλια των πιο κάτω:
Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Αξιολόγηση του Μαθητή
Εθνική και Τεχνική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας Μαθητών
Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας Παιδιού
Συμβούλιο Κατατάξεως Κινηματογραφικών Ταινιών
ΚΕΝΘΕΑ
Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου Σχολικών Κυλικείων
Συμβούλιο Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης
Συμβουλευτική Επιτροπής για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων και των Δηλητηριάσεων
Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής
Παγκύπριο Συμβούλιο Εθελοντισμού
Παγκύπρια Σχολή Γονέων
Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Ιδιωτικά Φροντιστήρια
European Parents Association.
Ως μέλος του Δ.Σ. της Παγκύπριας Σχολής Γονέων συμβάλλει στην επιμόρφωση και κατάρτιση των γονιών σε θέματα που τους απασχολούν.
Οι σύγχρονες κοινωνικές μάστιγες δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορους τους Οργανωμένους Γονείς. Συμμερίζεται τη θέση ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αποτελούν αντίδοτο στις μάστιγες της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι τα ναρκωτικά, η αντικοινωνική συμπεριφορά, η παραβατικότητα, ο σχολικός εκφοβισμός και η σεξουαλική παρενόχληση. Καθορίζει δράσεις και ενέργειες για αντιμετώπιση τους. Ενημερώνεται, αξιολογεί και προγραμματίζει δράσεις και ενέργειες για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Συνεργάζεται στενά με τους μαθητές και το συντονιστικό όργανο τους, την ΠΣΕΜ. Προσπαθεί να ενισχύσει και να στηρίξει την οργανωμένη μαθητική κοινότητα, αναγνωρίζοντας την θετική τους συμβολή στις σχολικές κοινότητες.
Συνομιλεί και συνεργάζεται στενά με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αναγνωρίζοντας το τεράστιο και επίπονο έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί. Στηρίζει τους εκπαιδευτικούς και το έργο τους.
Η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού και τον Υπουργό, υπαρκτή και συνεχής. Αποτελεσματική και λειτουργική.
Δεν υπάρχει θέμα για το οποίο η Π.Σ. δεν έχει καταθέσει απόψεις και εισηγήσεις: Νέα Ωρολόγια Προγράμματα, Παγκύπριες Εξετάσεις, Εξετάσεις ανά Τετράμηνο, Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτικού Έργου, Αξιολόγηση του Μαθητή, Ασφάλεια και Υγεία στα Σχολεία, Παραβατικότητα, Αλφαβητισμός, Μαθητές με Μεταναστευτική Βιογραφία, Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών, Νέο Σύστημα Διορισμών, Πλαίσια Πρόσβασης στα Δημόσια Πανεπιστήμια, Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων, Ομογενείς, ΚΙΕ, κ.ά.
Συμμετείχε ουσιαστικά στην Επιτροπή για τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μ.Ε. και πέτυχε την αναθεώρηση πολλών προνοιών των Κανονισμών προς όφελος των παιδιών και του Δημόσιου Σχολείου. Μέσα από τους Κανονισμούς έχει επιτευχθεί σημαντική αναβάθμιση του ρόλου των Συνδέσμων Γονέων. Οι Σύνδεσμοι Γονέων αποτελούν, θεσμοθετημένα πλέον, ουσιαστικό παράγοντα στη λειτουργία της σχολικής μονάδας.
Συνεργάζεται με όλους τους φορείς της Παιδείας και με κάθε φορέα που στόχο έχει την βελτίωση της παρεχόμενης παιδείας και τη διασφάλιση του καλώς νοούμενου συμφέροντος των παιδιών.
Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Μέσης Εκπαίδευσης στα 40+ χρόνια λειτουργίας της έχει δώσει σκληρούς αγώνες για το καλό των παιδιών και του δημόσιου σχολείου. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Χρειάστηκε να δοθούν μάχες, να γίνουν ατέλειωτες συνεδριάσεις και πάρα πολλές συναντήσεις. Λόγω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης η Συνομοσπονδία έπρεπε να βρίσκεται πάντοτε ετοιμοπόλεμη, για να δώσει τον καλό αγώνα για τα παιδιά μας. Μακριά από προσωπικά και άλλα συμφέροντα, αγωνίζονται όλοι με μόνο γνώμονα το συμφέρον των παιδιών.
Από το 1976 μέχρι σήμερα έχουν διατελέσει οι ακόλουθοι πρόεδροι:
1. Νίκος Χαραλαμπίδης
2. Νίκος Χριστοδουλίδης
3. Νίνα Μουσιούττα
4. Σώτος Σταυρινίδης
5. Άκης Μιχαηλίδης
6. Νίκος Ταλιώτης
7. Αντώνης Αντωνίου
8. Ηλίας Δημητρίου
9. Αρτέμης Ασπρής
10. Νίκος Βιτσαϊδης
11. Στέφoς Στεφάνου
12. Πέτρος Κουλέρμος
Οι σύνδεσμοι γονέων, οι ομοσπονδίες και η Συνομοσπονδία αποτελούν τρανό παράδειγμα εθελοντισμού. Χωρίς να σκεφτούν χρόνο, κόπο, υποχρεώσεις, αγωνίζονται καθημερινά για τα παιδιά. Δεν υπάρχει αγνότερη έκφραση προσφοράς, από τον εθελοντισμό. Και κυρίως τον εθελοντισμό προς τα παιδιά, το μέλλον και την ελπίδα του κόσμου.
Το Δημόσιο Σχολείο είναι το πεδίο δράσης της Συνομοσπονδίας. Οι προσπάθειες όλων πρέπει να στρέφονται στην στήριξη και αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου. Αυτό θα επιτευχθεί με την εφαρμογή μίας ορθής καθ’ όλα, εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Αλλά κυρίως θα γίνει κατορθωτό αν όλοι εργαστούμε μακριά από συμφέροντα, προσωπικά ή άλλα, αναλαμβάνοντας υπεύθυνα το όποιο κόστος θα έχουν οι πράξεις μας, σεβόμενοι ο ένας τον άλλο, αλλά κυρίως σεβόμενοι τα παιδιά μας.
Όλες οι πρακτικές της Πολιτείας πρέπει να στρέφονται προς τη δημιουργία ενός ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου το οποίο θα δημιουργεί υπεύθυνους ανθρώπους με ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Η διδακτέα ύλη δεν πρέπει να εξουθενώνει τα παιδιά, αλλά να τα ωθεί στην ανάγκη αφομοίωσης της γνώσης, στην ανάγκη εξερεύνησης της αλήθειας και να τα προετοιμάζει για τις προκλήσεις της ανώτατης εκπαίδευσης ή της επαγγελματικής αποκατάστασης. Η διδακτέα ύλη δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για περαιτέρω ανάπτυξη και δημιουργία.
Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και νέων τεχνολογιών θα εισαγάγει την παιδεία μας στον 21ο αιώνα και θα κάνει το έργο της μάθησης ευκολότερο, ουσιαστικότερο και πιο αποτελεσματικό.
Παράλληλα το Σχολείο πρέπει να καλλιεργεί πανανθρώπινες αξίες, ιδανικά και αρχές που δυστυχώς τείνουν να εκλείψουν εντελώς από τα ωρολόγια προγράμματα. Ένα παιδί χρειάζεται, εκτός από γνώσεις, να αποκτήσει δεξιότητες. Και αυτό απουσιάζει, η παρέχεται σε πολύ μικρό βαθμό. Η εμπλοκή των μαθητών στη σχολική ζωή, η συμμετοχή τους στη διαδικασία της μάθησης, δεν θα ενισχύσει μόνο την γνώση, αλλά και θα αναπτύξει την προσωπικότητά τους. Είναι καθήκον της Πολιτείας να καλλιεργεί και να αναπτύσσει την συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών. Η συναισθηματική νοημοσύνη θα βοηθήσει τα παιδιά να ισορροπήσουν τον ψυχικό και συναισθηματικό τους κόσμο, να αναπτύξουν ψυχικές και συναισθηματικές ικανότητες και θα γίνουν σωστές και ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
Καθήκον της Πολιτείας να δημιουργήσει χώρους τους οποίους να χαίρονται τα παιδιά. Να δώσει χρώμα και φως στα γκρίζα και μουντά σχολεία, να αναπτύξει την πράσινη συνείδηση και να κάνει τα παιδιά να θέλουν να βρίσκονται στο χώρο αυτό.
Καθήκον των γονιών είναι να αποκτήσουν την αναγκαία γνώση και εμπειρία ούτως ώστε να στηρίξουν ενεργά την μόρφωση και επιμόρφωση των παιδιών τους. Καθήκον των γονιών να μάθουν πώς να είναι σωστοί γονείς, πώς να αντιμετωπίζουν ορθά τα πολλαπλά προβλήματα με τα οποία έχουν να παλέψουν σήμερα τα παιδιά μας. Πρέπει οι γονείς να μάθουν να συνεργάζονται με το σχολείο των παιδιών τους, για το καλό των παιδιών τους. Πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν όλα τα εφόδια που θα τους κάνουν καλύτερους ανθρώπους και θα δημιουργήσουν μία καλύτερη κοινωνία.
Σχολείο και γονείς πρέπει να προετοιμάσουν τα παιδιά για να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας με θάρρος, ωριμότητα και σεβασμό.
Κυρίες και κύριοι, αυτοί πρέπει να είναι οι κοινοί μας στόχοι. Ως Οργανωμένοι Γονείς, δηλώνουμε παρόντες. Για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο και αποτελεσματικότερο εκπαιδευτικό σύστημα. Για ένα σύγχρονο και διαρκώς εξελισσόμενο σχολείο. Για να στηρίξουμε την παιδεία και τον πολιτισμό. Για να δώσουμε στα παιδιά μας την μόρφωση που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός ακραίου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και παράλληλα να τους δώσουμε τα ψυχικά και συναισθηματικά εφόδια και ικανότητες για να μπορέσουν να επιβιώσουν σ’ αυτό περιβάλλον. Για να δημιουργήσουμε ευτυχισμένα παιδιά και κατά συνέπεια ευτυχισμένους και πετυχημένους ενήλικες.
Όπως είπε και ο Πλούταρχος, «Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά μία φωτιά που πρέπει να ανάψει»